Strömsensor för 3-fasmätning

Vårt projekt för hemövervakning har börjat ta form, och först ut är en WiFi-ansluten sensor för att mäta strömmen på tre separata faser. Tanken är att koppla denna på inkommande ledning och därifrån få en övervakning på total konsumption, men denna går självfallet att koppla in på vilken trefasledare som helst – eller på tre separata enfasledare.

Ett embryo till en Vortex-DBI är skapat som tar emot loggar från sensorn och visar upp dessa i grafer. Mer information kommer alltefter projektet fortskrider.

sensing

Här ser vi månads-, dags- och timvy för förbrukningen på den enfas testförbrukare vi mäter på för tillfället. Detta är en elradiator som stänger av när värmen i rummet är tillräckligt, som synes inte så långa perioder. 🙂

Trefassensorn består av en Arduino nano som övervakar strömmen i ledningarna och en ESP8266 med specialskriven firmware som sköter kommunikationen med Vortex. Källkod och ritningar kommer när systemet är betatestat.